Γεννηθείς το 1945 στα Μύρα της Λάρισας ο Ζήσης Μητράς ξεκίνησε με μεράκι την πρώτη του προσπάθεια για την κατασκευή χειροποίητου βιολιού στα τέλη του 20ού αιώνα (1985). Ηταν μια κοινή απόφαση με τον αδελφό του Θανάση επίσης κατασκευαστή αλλά και οργανοπαίχτη βιολιού παραδοσιακής μουσικής. Η αρχική ιδέα για την κατασκευή δόθηκε από έναν φίλο του τον Χ. Παπαγεωργίου που γνώριζε για την ικανότητα, την δεξιοτεχνία και επιμονή που διέθετε ο Ζήσης Μητράς.

Η αναζήτηση των πρώτων ξύλων (σφενδάμι) για την κατασκευή των οργάνων έγινε στις ορεινές περιοχές του Ολύμπου του Κισσάβου και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Ολα τα βιολιά είναι κατασκευασμένα από Ελληνικά ξύλα.

Η κατασκευή των πρώτων βιολιών απέδειξε ότι η βελτίωση της ποιότητας του ήχου ερχόταν με γοργούς ρυθμούς και έτσι η τέχνη συνεχίστηκε.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ο Ζ.Μητράς εγγράφηκε στον μεγαλύτερο κατάλογο κατασκευαστών βιολιών του κόσμου “ The STRAD” δείχνοντας έτσι και την μοναδικότητα του είδος του στον Ελληνικό χώρο.

Πολλές και επιτυχείς ήταν οι επισκευές που έγιναν από τον Ζ.Μητρά σε διάφορα βιολιά γνωστών μουσικών χωρίς την παραμικρή απώλεια ήχου στο όργανο.

Επίσης στο παρελθόν έχουν αφιερωθεί εκπομπές και ρεπορτάζ στην κατασκευή των μουσικών οργάνων μας από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια κρατικά και ιδιωτικά (ΕΤ3 - ΝΕΤ - ΑΝΤ1 - ΜΕGA).

Μετά από κάθε ολοκλήρωση κατασκευής ενός βιολιού, αυτό εξετάζεται για την ακουστική του ξεχωριστά απο τον πρώην Διευθυντή Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κύριο Κ. Πατσαλίδη και από έμπειρους και γνωστούς καθηγητές κλασικής μουσικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Οι παρατηρήσεις τους για τη βελτίωση της ποιότητας του ήχου των μουσικών οργάνων μας αποτελούν πρόκληση για εμάς.

Η παράδοση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και περνάει και στην επόμενη γενιά με τον μεγαλύτερο γιό του Ζήση (Γεώργιο) να βρίσκεται στα πρώτα στάδια κατασκευής και στον δεύτερο γιό (Αθανάσιο) κάτοχο διπλώματος κλασικής μουσικής βιολιού, πτυχίου αντίστιξης και πτυχίου αρμονίας. Στόχος μας είναι η μέγιστη ποιότητα ήχου των μουσικών οργάνων μας και η ανάδειξη των Ελληνικών χειροποίητων βιολιών στον Ελληνικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή του εξωτερικού.


   
 
Copyright © Powered by All Rights Reserved 2007